به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با تاخیر 10 ساله ایران در توسعه و آغاز استخراج نفت از لایه مشترک نفتی پارس جنوبی، اداره اطلاعات انرژی آمریکا گزارشی از برنامههای جدید قطر بهمنظور تخلیه کامل نفت این لایه مشترک هیدروکربوری منتشر کرده است.
بر این اساس با بهرهبرداری از طرح جدید توسعه لایه نفتی پارس جنوبی در سمت قطر (میدان الشاهین) توسط "مارسک دانمارک" ظرفیت تولید روزانه نفت در این میدان فراساحلی به بیش از 525 هزار بشکه افزایش یافته است.
از سوی دیگر پیش بینی میشود در صورت تکمیل چاههای جدید دریایی در میدان الشاهین در حالی تولید نفت قطریها از این میدان به مرز 700 هزار بشکه در روز افزایش یابد که ایران هنوز تولید نفت در این میدان را آغاز نکرده است.
همزمان با توسعه چاهها و تاسیسات فراساحلی قطر برای تخلیه کامل نفت میدان الشاهین، این شریک نفت و گازی ایران در پارس جنوبی به منظور رفع محدودیتهای استخراج نفت اجرای یک پروژه جدید را در دستور کار قرار داده است.
از این رو هم اکنون مطالعات ساخت یک پالایشگاه 250 هزار بشکهای برای فرآورش نفت سنگین تولیدی میدان الشاهین آغاز شده است که در صورت تکمیل و راهاندازی این پالایشگاه امکان افزایش بیشتر استخراج طلای سیاه توسط قطر فراهم میشود.
با این وجود با گذشت 23 سال از آغاز تولید قطر از لایه نفتی پارسجنوبی در حالی میزان تولید نفت این کشور عربی روندی رو به افزایش را تجربه میکند که رویای تولید و انتقال نفت از این میدان مشترک در خلیج فارس 10 ساله شده است.
امضای قرارداد طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی سالجاری وارد به دهمین سال اجرایی خود می شود و با وجود گذشته نزدیک به یک دهه از امضای قرارداد توسعه، هنوز امکان تولید و انتقال حتی یک بشکه نفت خام از این میدان مشترک وجود ندارد.
در همین حال مسئولان شرکت نفت و گاز پارس در حاشیه برگزاری هجدهمین نمایشگاه نفت (اردیبهشت 92) در مراسمی نمادین از پایان عملیات حفاری ٧ حلقه چاه لایه نفتی پارس جنوبی خبر داده و تاکید کرده بودند: تولید نفت از این لایه به زودی آغاز میشود.
هر چند این چاهها در خلیج فارس حفاری شدهاند اما در شرایط فعلی ساخت و راهاندازی تنها سکوی در دست ساخت این میدان نفتی از پیشرفت اجرایی لازم برخوردار نبوده و تاکنون هیچگونه برنامه زمان بندی برای نصب و راه اندازی این سکوی دریایی در خلیج فارس توسط شرکت ملی نفت اعلام نشده است.
نحوه انتقال نفت تولیدی لایه نفتی پارس جنوبی هم دیگر چالش جدی برای استخراج پایدار طلای سیاه در این میدان مشترک است به طوریکه تاکنون سناریوهای مختلفی همچون خرید کشتی ویژه استخراج، ذخیره سازی و فرآورش نفت "FPSO" و یا احداث خط لوله دریایی پیشنهاد شده که هیچ یک از این پیشنهادها حتی به مرحله تصویب هم نرسیده است.
از سوی دیگر رستم قاسمی وزیر نفت پیشتر از آغاز تولید نفت در لایه نفتی پارس جنوبی تا بهار سالجاری خبر داده بود که با توجه به پیشرفت اجرایی حفاری چاهها و ساخت سکوی دریایی تولید نفت از این میدان مشترک در سالجاری بعید به نظر میرسد.
به گزارش مهر، هدف از طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی تولید روزانه 35 هزار بشکه نفت از بخش غیر مشترک این سازند هیدروکربوری است هر چند قطر از سال 1991 میلادی تولید نفت از این میدان مشترک را آغاز کرده است.
تولید و استخراج نفت ایران در لایه نفتی پارس جنوبی در حالی هنوز آغاز نشده است که قطر با وجود تولید روزانه 525 هزار بشکه نفت با ساخت یک پالایشگاه جدید قصد دارد نفت این میدان مشترک با ایران را بهطور کامل تخلیه کند.
کد خبر 2109693
نظر شما